Thursday, 28 November 2019

ENGLISH | NCERT SOLUTIONS | CLASS 10 | LESSON | ANIMAL | WALT WHITMAN | NOTES | QUESTIONS AND ANSWERS

 
NCERT Solutions | Class 10 | Animal Notes by Walt Whitman
NCERT Solutions | Class 10 | Animal Notes by Walt Whitman


Animal by Walt Whitman | Notes | Questions and Answers

1. Do you have any idea about the name of the poet of this poem?

Answer: We left it for you to find the name of the poet of this poem.

2. Name the book from where this poem has been extracted.

Answer: - The poem “Animals” is extracted from ‘Song of Myself’ in leaves of Grass.

3. What was the wish of the poet?

Answer: - The poet wished to live like an animal.

4. What do the animals not do for their sins?

Answer: - The animals never weep for their sins.



5. For what do the animals not demented?

Answer:-The animals are not demented with the mania of owning things.

6. What do the animals bring to the poet?

Answer:-The animals bring to the poet the tokens of himself.

7. Why does the poet wonder in the poem “animals”?

Answer: - The poet wonders where the animals have got the tokens of selfless life in the poem “animals”.

https://play.google.com/store/apps/details?id=io.kodular.theinfobell.Educately_Assam

8. Why does Walt Whitman feel more at home with animals? [HSLC 2019]

Answer: - The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The poet is fed up with the ever complaining nature of human beings. So he feels more at home with animals.

9. How, according to poet Walt Whitman, are animals superior to men?

Answer: Animals are superior to human beings in many ways. They possess such tokens which human beings lost ages before. The animals are placid and self contained. They never complain of their condition.

10. Why do you think the poet’ could turn and live with animals’ rather than with human?

Answer: The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The poet is fed up with the ever complaining nature of human beings. So he feels more at home with animals.

11. What are the ‘tokens’ of animals the poet refers to?

OR What quality of the animals mesmerizes the poet?

OR What are the qualities possessed by the animals?

Answer: - The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The animals never weep for their sins. They don’t discuss their duty to God. The animals are not demented with the mania of owning things. The animals bring to the poet the tokens of himself. These qualities of the animals mesmerize the poet.

12. How do the animals act about their condition and duty to God?

Answer: - The animals never sweat and whine about their condition and they don’t discuss their duty to God.

13. How do the animals accept their condition? [H.S.L.C. 2017]

Answer: The animals never sweat and whine about their condition. The animals are placid and self contained. The animals are not demented with the mania of owning things.

14. How are animals superior to human being?

Answer: - The animals are placid and self contained. They never complain of their condition. The animals are not demented with the mania of owning things. The animals bring tokens of better l life for the human beings. So the animals are superior to human being.

15. Mention three things that humans do and animals don’t?

Answer: - The animals never sweat and whine about their condition unlike human being.  The animals never weep for their sins. But human beings are always worried about their sins. The animals are not demented with the mania of owning things. But humans do.

16. Why does the poet say that no animals are dissatisfied?

Answer: The poet says that no animals are dissatisfied because the animals never sweat and whine about their condition. The animals are not demented with the mania of owning things.

17. How do animals accept their condition?

Answer: The animals never sweat and whine about their condition. They are not dissatisfied with their condition of life.

18. Choose the meaning of the underlined word from  the alternatives given in brackets:

a.    ……….so placid and self contained.[Clam, pleased, angry] [angry, humble, dishonest]

b.   ………sweat and whine ……. [roar, a long high complaining cry, utter softly]

c.    …………  one is demented with……………[sane, clam, mad]

d.   ………………evince them plainly………… [show, express, present]

Wednesday, 27 November 2019

Floor Test; Meaning, Significance in Indian Politics, Floor Test: the game-changer of Maharashtra Government. Devendra Fadnavis' Resignation before Floor Test

Devendra Fadnavis' Resignation before Floor Test
Devendra Fadnavis
CONTENT

  • WHAT IS FLOOR TEST?
  • FLOOR TEST IN INDIAN POLITICS
  • IMPORTANCE OF FLOOR TEST IN INDIAN POLITICS
  • WHEN IS FLOOR TEST IN MAHARASHTRA?

Floor Test Meaning


The floor test is a political method to prove the majority support in favour of the political party who forms the government after election. This method works by secret ballot paper or by using Electronic voting machine in the Legislative Assembly or in the Parliament. This is basically a confidence motion run to know whether the government enjoys the confidence of the House or not. This situation arises when no political party wins a majority in the general election, and one of the political parties claim to form an alliance government, but there arises a question of confidence of the House. The House Speaker conducts the floor test to clear the question of the majority.

Importance of Floor Test in Indian Politics: 


Indian politics is full of twists, speculations, and contingencies. So, many a time winning an election with the absolute majority is a mirage dream. Because the voters have diverse political expectations, most of the time they give a mixed mandate. The political parties are left to form an alliance government as the last option. But the formation of the alliance government is also not so easy. The political support of different parties lies in different political agendas and political ideologies. Many times, floor tests played a crucial role in the formation of a government. It creates a breathless situation in politics. In fact, in the year of 2019, two-floor tests occupied a middle position in the two-state election. The Karnataka government in July 2019 and Maharashtra Government were formed completely based on floor tests. ALSO READ: HOW RJ RAUNAC EXPOSED BY OFFICIAL PEEING HUMAN FULL STORY

Maharashtra Government Floor Test:

The General state election of Maharashtra 2019 was full of suspense, thriller and high end political drama. One month after the election results were declared, on 23rd Day of November 2019, the BJP claimed to have formed the government with the face of Devendra Fadnavis as CM, backing the political support of NCP's rebel Ajit Pawar, who also walked in as the Deputy Chief Minister of Maharshtra. On the other side, three political parties Congress, Shivshena & NCP's alliance was all set to form the Maharshtra Government and their jaw dropped in awe to see the BJP's illusionary move. Shocked by the decision of BJP, they moved to the Supreme Court and file an urgent petition to hear the matter. The Supreme Court on 26th Nov, 2019 directed the BJP government to face a floor test by the deadline of 5 pm on 27th Nov, 2019. But BJP's newly formed government could not dare a floor test as directed by Supreme Court and after a tenure of 80 Hours Devendra Fadnavis decided to resign early morning on 27th Nov, 2019. However though he resigned, Fadnavis achieved a new political milestone, that is, he became the first CM of Maharshtra to hold the post for the shortest period.


       The high voltage political drama is constantly changing the Political scenario of Maharashtra.  On 23rd of November, 2019 Devendra Fadnavis took the oath to decorate the post of the Chief Minister of Maharashtra with the Political back from Ajit Pawar of NCP, which was a dramatic twist after month long hypothesis going on among the political parties. It was acclaimed to be a master stroke of BJP's Chanakya Amit Shah. 
     But surprises were still awaiting to awe the people of Maharashtra, as the NCP-Congress-Shiv Sena alliance was still to play their master stroke. The alliance was totally upset by the trickery walk out from the alliance and joining the hands of BJP's Devendra Fadnavis. So, they moved before the Supreme Court alleging lack of majority of the newly formed government. The Supreme Court hearing the urgent petition ordered the government to face a floor test on 27th Nov, 2019 by 5 pm.


Monday, 25 November 2019

amanda
Amanda Class 10 Questions Answers
English NCERT Solutions Lesson - Amanda, Who is Amanda by Robin Klein | How old is Amanda | Amanda Poem Summary|
Amanda by Robin Klein

AMANDA BY ROBIN KLEIN SUMMARY STANZA WISE

 

 


Read the full poem with a brief summary for each stanza:



Don't bite your nails, Amanda!

Don't hunch your shoulders, Amanda!

Stop that slouching and sit up straight,

Amanda!


Summary: Amanda is a small teen girl who is growing up with her growing age. She is learning essential codes of conduct to lead a civilized life. But her elders do not let her learn things all by herself. Her parents command on her constantly. She is asked not to bite her nails. They guide her sitting patterns. She is taught to sit up straight.

(There is a languid, emerald sea,

where the sole inhabitant is me-

a mermaid, drifting blissfully.)


Summary: The constant commands from her elders makes Amanda to live in an utopian world. She dreams her life as a mermaid. She wants to swim silently and peacefully in a very big sea, where there will be no one to stop her motion. She would lead a solitude life there .


https://play.google.com/store/apps/details?id=io.kodular.theinfobell.Educately_Assam

Did you finish your homework, Amanda?

I thought I told you to clean your shoes,

Amanda!


Summary:
There is again some commands received by Amanda from her parents. As soon as she reached home, her parents ask her about the school homework and they want her to finish the homework instantly.   


AMANDA BY ROBIN KLEIN NOTES, QUESTIONS AND ANSWERS, SUMMARY

Very short answer type questions:-

1. Who wrote the poem “Amanda”?

Answer: Robin Klein wrote the poem “Amanda”.

2. Who is Amanda?

Answer: Amanda is a little child who is continuously commanded over by her elders.

3. Who do you think is speaking to Amanda?

Answer: Amanda’s parents or her teacher is speaking to her.

4. What does Amanda like to bite?

Answer: - Amanda has a nasty habit of biting her nails.

5. Who lives in a languid, emerald sea?

Answer: - Mermaid lives in a languid emerald sea.

6. What does the speaker ask Amanda to remember?

Answer: - The speaker asks Amanda to remember her acne.

7. How is life in a tower?

Answer: The life in a tower is rare and tranquil.

8. What type of girl is Amanda as mentioned in the first stanza?

Answer: Amanda is a very tender girl who likes to bite her nails, slouch along the seat.

9. Why is Amanda asked not to eat chocolate?    OR    What does Amanda’s mother forbid her to eat?    OR    Why is Amanda not allowed to eat chocolates?

Answer: Amanda is not asked to eat chocolate because of her acne.

10. Why does Amanda want to be Rapunzel?

Answer: - Amanda wants to be Rapunzel because she wants to live a rare and tranquil life in tower like Rapunzel.

11. How does the speaker find Amanda at the end of the poem?

Answer: The speaker finds Amanda to be very moody at the end of the poem.

12. What does Amanda yearn for?

Answer: Amanda yearns for freedom.

13. “I am Rapunzel…..”

a. Who is the speaker here?

Answer: In the line, the speaker is Amanda.

b. Why does the speaker want to be Rapunzel?

Answer: Amanda wants to be Rapunzel because she wants to live a rare and tranquil life in tower like Rapunzel.

14. What does the speaker ask Amanda to clean?

Answer: The speaker asks Amanda to clean her shoes.
 

Short Answer Type (2 Marks) | AMANDA CLASS 10 ENGLISH NOTES

1.  Who is Amanda? How old is she?

Answer: Amanda is a little child who is continuously commanded over by her elders.

              Amanda is a very moody girl and her mind is day dreaming. Moreover, she has acne. So, she must be a teen girl.

2. How old is Amanda? How do you know it? [HSLC 2016, 2019]

Answer: Amanda must be a teen girl because she is very moody and her mind is day dreaming. Moreover, she has acne.

3. Is Amanda a student? How do you know? [H.S.L.C. 2017]

Answer: Yes, Amanda is a student because she is asked to complete her homework.

4. What are the instructions that Amanda get?

Answer: Amanda gets instructions to sit straight, not to slouch, to do her homework, to clean her shoes and not to eat chocolate.

5. What is a mermaid? What was Amanda's dream as a mermaid?

Answer: A mermaid is an aquatic creature with the upper body of a female human and the tail of a fish.

              If Amanda were a mermaid she could have drifted blissfully in the emerald sea.

6. What could Amanda do if she were an orphan?

Answer: If Amanda were an orphan she could have roamed around the streets making pattern in the dust with her barefoot.

7. Where does Amanda roam? Can you guess what does she do with her bare feet? [H.S.L.C. 2018]

Answer: Amanda roams around the streets. She makes patterns in the dust with her bare feet.

8. Is Amanda an orphan? Why does she say so? OR Why does Amanda want to be an orphan?

Answer: - No, Amanda is not orphan. Amanda wants to be an orphan because she is fed up with the continuous command by her parents. She wants to enjoy the silence of becoming an orphan.

9. Why is Amanda asked not to have chocolates?

Answer: - Amanda is asked not to have chocolates because she has acne.

10. By whom was Amanda instructed?

Answer: Amanda was instructed by her elders, may be by her parents or her teachers.

11. Why does Amanda wish to be Rapunzel?

Answer: - Amanda wishes to be Rapunzel because she wants to enjoy the rare and clam life in tower like Rapunzel.

12. Do you think Amanda is sulking and is moody?

Answer: - Amanda is sulking and is moody because she is continuously commanded over by her elders. She wants a life of her own, but she does not have such a life.

13. Choose the meaning of the underlined word from the alternatives given in brackets:

a.    There is languid… (comfort/relaxed/peace)

b.   …..drifting blissfully. (wandering/playing/thinking)

c.    …..hunch your shoulder. (raise/cut/nag)

d.   …. Tranquil and rare. (disturbed/quiet or calm/transparent)

e.   Stop that sulking…. (bad tempered/growing angry/unmindful)

f.    ….hushed…. (loud/quiet/calm)

g.    ….nagged you…. (punished/praised/tickled)

h.   They bring me tokens of myself, they evince……(showing having quality/ showing having problem/ showing having sympathy)

Sunday, 24 November 2019

 

RJ Raunac exposed by Official Peeing Human, News, Rj Raunac on JNU Fee Hike:

 

 
Rj Raunac on JNU | Exposed by Official Peeing Human , News ,
Rj Raunac on JNU | Exposed by Official Peeing Human, News,

 

RJ Raunac tried to slam JNU protesters showing a PICTURE of a girl using Con as a Rubber Band: Got himself hit-listed in the diary of Trollers.

 



RJ Raunac, a famous Indian Youtuber with more than 1.86 Million subscribers (as on 24th Nov 2019), who is commonly popular for his political satire and Shayari, as well as for his prank calls made with his nickname of Bauaa, recently got into controversy for his manipulative and fact-less discussion on Jawaharlal Nehru University situated in Delhi (JNU) student's protest against hostel fee hike. He published a commentary video on 20th Nov 2019 against the ongoing student protests and termed it illogical propounding some facts which are nothing but some whats-app forwards. He opened the beginning with a sour satirical remark that Delhi Police should not have beaten the JNU students because no civilized society should misbehave with the elderly people. RJ Raunac This video showed the new low of Indian Youtubers who are promoting the manipulative agenda for a particular political party.


But this time, he was not to be excused easily as he came under the eagle eyes of Official Peeing Human, another Youtuber who announced an e-Movement against those who have the routine habit of spreading fake propaganda of the ruling party through media houses and other social media platforms. He seizures out clips of the hypocrites who occasionally changes their views with changing scenario and misguide people providing some baseless facts. This time he published a video on RJ Raunac on 23rd Nov 2019 slamming RJ Raunac very badly. He answered all the allegations made by RJ Raunac by telecasting the real facts which were earlier misinterpreted by RJ Raunac to spread his propaganda. Most of his facts were proved wrong in the video of Official Peeing Human, for which the Peeing Army (This is how the fans of Official Peeing Human identify themselves.) started trolling RJ Raunac out of taste. See Official Peeing Human's Reply to RJ Raunac.


Rj Raunac exposed by Official Peeing Human, News, Rj Raunac on JNU Fee Hike.

Peeing Army's Attack

Soon after Official Peeing Human published his video on 23rd Nov 2019 towards the evening hours, the Peeing Army came to know about another Hippocrates RJ Raunac. He urged his viewers to take some initiative to teach RJ Raunac a lesson. He started with #boycottbaua and provided the link of RJ Raunac's nonsense video on JNU Protests.


The next moment was full of thrill. The Peeing Army marched to RJ Raunac's video and started criticizing Raunac for his partial analysis of JNU Protests. The video was full of baseless facts which are some nonsense whats-app forewards and "Tuchh Buddhi" Raunac depended on them for making such a serious analysis of the ongoing protests. His comment box flooded with the comments of the Peeing Army and within one to two hours his video got an alarming hike in Dislikes from 16 thousand to 30 thousand. People mostly urged to report his video as SPAM & MISLEADING and also cursed him for his astigmatic nonsense.

His Like and Dislike ratio soon started increasing and his comment box had enough of scoldings. RJ Raunac soon got to know about how he was baffled by Peeing Army. He was in the Chakrabyuha. He had no option but to surrender and thus within two hours of a video upload by Official Peeing Human he had to correct himself for the Con Fact. Actually, he projected a picture of a girl from JNU wearing con to tie her hair like a rubber band. But, this picture was one of a thousand other viral pictures spread commonly to misguide people. Some people forward such pictures to circulate some fake news. This time foolish Raunac used this picture in support of his claim that JNU students lead an uncivilized life. But, Peeing Human's video clearly depicted that the picture was fake.

RJ Raunac, then commented in his own video clarifying that he mistakenly used that picture of a girl with Condom Rubber Band.

  

Result of the Battle:

RJ Raunac got the real taste this time. He came to know that fake propaganda is not going to work anymore. People are saying that he is good at doing BAUAA comedy but not as a political analyst. The job of a Political Analyst is a serious job, it cannot be creamed with comedy, and that also with some fake information.

1. Apology: Within two hours of video publishing by Official Peeing Human, Raunac had to apologize publicly.


3. Losing the faith of Public: This cheap publicity stunt of Raunac costed him high on his good image. So, far RJ Raunac was considered to be a good content creator who seemed to remain unbiased. But this time he went way too far to prove that he might be funded or at least politically biased.


4. Twitter War: #BoycottBaua Vs. #Isupport_Rj Raunac: This exposes also gave rise to a breathtaking twitter war. Throughout the day, the two hashtags kept betting swords, and finally peeing army made #BoycottBaua run in number one trend in twitter. Thus, supporters of Raunac had a despise face at the end.

5.  RJ Raunac gives copyright strike to hide the bitter truth: On 26th Nov 2019 RJ Raunac could not the truth go on air anymore. So, he issued a copyright strike on the video of Official Peeing Human. Youtube has a copyright policy under which a content creator can take down a video for publishing a video or an image or any other content without his/her written permission. So, RJ Raunac took advantage of the policy and issued the copyright notice. It is notable that the Official Peeing Human has already a previous copyright strike. Again, as per youtube copyright policy, it can suspend a youtube account for three consecutive copyright strikes.


   But, the Official Peeing Human gave a counterclaim to the fabricated copyright strike, because Youtube's Fairuse policy permits the use of copyrighted content for reporting, commenting, criticism or teaching and for other non-commercial uses. So, Youtube revived his video once again.


6. RJ Raunac now became a new meme material: Raunac is now a fresh ingredient for Meme Makers. From Twitter to Facebook, pages now so often pops up in between flashing memes of Raunac. Perhaps they might refresh your mood. Raunac is so kind-hearted that he has taken the pain to become common laughing stuff. Let us pan our eyes around some nasty memes on Raunac.

Tuesday, 19 November 2019

A Tiger in the Zoo

CLASS X, NCERT POEM, SUMMARY, QUESTIONS AND ANSWERS
A TIGER IN THE ZOO NOTES

Very Short answer type question
1. Any guess regarding the name of the poet the poem “A tiger in the zoo”?
Answer:  Can please take the pain and see it in your textbook.
2. Where does the tiger stalk after being captured?
Answer:  The tiger stalks in the few steps of the cage after being captured.
3. Where is the tiger kept in the zoo?
Answer: The tiger was kept in a cage in the zoo.
4. Can you please guess where the tiger should be lurking?
Answer:  The tiger should be lurking in shadow sliding through long grass near the water hole.
5. Who is terrorized by the tiger? OR How does the tiger terrorize the villagers?
Answer: The villagers are terrorized by the tiger by baring his white fangs.


https://play.google.com/store/apps/details?id=io.kodular.theinfobell.Educately_Assam


6. Where does his strength lie after being locked up in a concrete cell?
Answer: The strength of the tiger lies behind the bars after being locked up in a concrete cell.
7. What is the last voice heard by the tiger and when?
Answer:  The tiger hears the last voice of the patrolling cars at night.
8. What does the tiger stare at?
Answer:  The tiger stares at the brilliant stars.
9. What does the tiger do when he hears the patrolling cars?


Answer: The tiger stares at the brilliant stars when he hears the patrolling cars.
10. Where the tiger should be snarling?
Answer: The tiger should be snarling around the houses of the villages terrorizing the villagers.
11. How does the tiger terrify the villagers?
Answer: The tiger terrifies the villagers by baring his white fangs.
12. What voice does a tiger in the zoo hear at night?
Answer: The tiger hears the last voice of the patrolling cars at night.
13. Where is the tiger kept in the zoo?
Answer: The tiger is kept in a cage in the zoo.
14. What will you find near the water hole?
Answer: We will find fat deer near the water hole.

Short answer type question 

1. Where does the tiger stalk his pray? How is his behavior?
Answer:  The tiger stalks in the shadow sliding through long grass near the water hole. The tiger is at its full rage when he stalks at his prey.
2. What is a water hole? Why should the tiger be lurking near it? [H.S.L.C. 2018]
Answer: A water hole is a naturally formed depression in the land where water gets collected and animals use to drink water from it. The tiger should be lurking near it because fat deer pass near the water wholes and the tiger can hunt them.
3. Why does the tiger express his rage quietly?
Answer:  The tiger expresses his rage quietly because his strength has been locked behind bars and all of his strength is gone.
4. What does the poet think where the tiger should be?
Answer: The poet thinks that the tiger should be in its natural habitat. The tiger should be lurking in the shadow sliding through long grasses near the water hole. He should be roaring near the villages terrorizing the villagers.
5. Cite the reason behind the tiger’s sliding through the long grass?
Answer: The tiger slides through the long grass hiding itself in the shadow near the water holes because it wants to hunt the plump deer that pass through the water hole.
6. Why is the tiger ignoring the visitors?
Answer:  The tiger once used to terrorize the villagers by revealing all its strength. Now, the strength of the tiger is locked behind the bars and he becomes an object to be seen by the visitors in the zoo. So, tiger now ignores the visitors.

7. Choose the meaning of the underlined word from the alternatives given in brackets:

a. He stalks in his vivid strips. (to crawl/to walk/lying) OR (move angrily/ move happily/ move freely)

b. He stalks in his vivid strips. (Glaring/dark/pale) (bright/dim)

c. In his quiet rage. (mood/violent anger/walk)

d. On pads of velvet quiet. (making very little noise/making very little comfort/ making very little angry)

e. At the jungle’s edge. (the centre of an area/ the outside limit of an area/ the base of an area)

f. He should be snarling around houses. (walking/making an angry sound/sniffing) OR (sharp/growling/trembling)

g. Baring white fangs. (teeth/eyes/nose)

h. Baring white fangs.(showing/opening/ forbidding)

i. He should be lurking in the shadow. (conceal/sleep/nose) OR (lying/hiding/waiting)

j. Where plump deer pass. (thin/fat/nice) OR (lovely/short/fleshy)

k. But he is locked in a concrete cell. (mobile/cage/jail)

l. And stare at the brilliant stars. (gaze/imagine/anger)

m. And stares with his brilliant eyes…………... (dull/very bright/angry)

Saturday, 16 November 2019

Madam Rides the Bus by Vallikkannan

English Class 10 Madam Rides the Bus Answers, notes
CLASS 10: MADAM RIDES THE BUS
Adolescence is the age mostly characterized by obsolete fantasies. Valli aka Valliammai had been fantasized by the public transport bus running through their village. Her dream to ride a bus later led to a jaw-dropping adventure by the tiny girl of eight years old. In this post, you will find all the textual and additional solutions of this chapter titled Madam Rides the Bus included in the textbook First Flight of Class X.


Very sort type questions


1. Did you know who wrote the story “Madam Rides the bus”?

Answer: Vallikkannan wrote the story “Madam Rides the bus”.

2. Can you please say who translated the story “Madam Rides the bus” from Tamil?

Answer: K. S. Sundaram translated the story “Madam Rides the bus” from Tamil.

3. We would like to know who was Valliammai?

Answer: Valliammai was an eight year old girl. She was known as Valli for short.

4. What sight gave Valli many unusual experiences?

Answer: The sight of the bus carrying new set of passengers every time gave Valli many unusual experiences.

5. Have you memorized what was Valli’s tiny wish?

Answer: Valli’s tiny wish was to ride on the bus that used to run between her village and the nearby town so that she could experience a delightful bus journey to the town.

6. What did Valli listen to carefully over many days and months?

Answer: Valli listened carefully to the conversations of her neighbourhood people who had taken a bus ride. Valli collected many details of the bus journey.

7. How did Valli pick up various small details about the bus journey?

Answer: Valli picked up various small details about the bus journey by carefully listening to the conversations of her neighbourhood people who had taken a bus ride.

8. How far was the town form Valli’s village?

Or, What was the distance from Valli’s village to the nearest town? [HSLC 2019]

Answer: The town was six miles from Valli’s village.

Or, The distance from Valli’s village to the nearest town was six miles apart.

9. How much time would the trip to the town take?

Answer: The trip to the town would take forty five minutes from Valli’s village.

10. What was the fare of the Valli’s bus ride?

Or, What was the bus fare for a trip from Valli’s village to the town? [HSLC 2019]

Answer: The fare of Valli’s bus ride was thirty paise around.

Or, The bus fare for a trip from Valli’s village to the town was thirty paise around.

https://play.google.com/store/apps/details?id=io.kodular.theinfobell.Educately_Assam

11. How did the conductor address, Valli?

Answer: The conductor addressed Valli as a madam.

12. Why does Valli stand up on the seat?

Answer: Valli stood up on the seat because her view was cut off by the canvas blind.

13. When did the bus trip lose its charm for Valli?

Answer: On her return journey when Valli saw a dead cow, the bus trip lost its charm for Valli.

14. What was Valli’s favorite pastime? [H.S.L.C. 2016]

Answer: Valli’s favorite pastime was standing before the front doorway of her house watching what was happening in the street outside.

15. What do you think Valli was planning?

Answer: Valli was planning to have a bus journey secretly.

16. Why did Valli find the old man repulsive?

Answer: Valli found the old man repulsive because she was disturbed by his attention.



Long type questions


17. Give a short account of Valli?

Answer: Valliammai was an eight years old girl. She was known as Valli for short. Valli’s favorite pastime was standing before the front doorway of her house watching what was happening in the street outside. She was a lonely girl in her colony. So, she lived in her own dream world. She was very brave, confident, and intelligent as she was able to take a bus ride all alone very secretly.

18. What is Valli’s tiny wish? How did it become an overwhelming desire?

Answer: Valli’s tiny wish was to ride on the bus that used to run between her village and the nearby town so that she could experience a delightful bus journey to the town.

Gradually after Valli watched the bus for several days the tiny wish became an overwhelming desire.

19. Describe the bus in which Valli was traveling? [HSLC 2019]

Answer: The bus on which Valli was traveling was a new bus. The outside was white with some green stripes. Inside, the overhead bars shone like silvers. Above the windshield, there was a clock. The seats were soft and luxurious.

20. What was a source of unending joy for Valli? What was her strongest desire?

Answer: There was a street in front of Valli’s house through which a bus used to run. The sight of the bus filled with a new set of passengers was a source of unending joy for Valli.

Valli’s strongest desire was to ride on the bus taking a journey to the town.

21. What did Valli find out about the bus journey? How did she find out these details?

Answer: Valli found out every detail of the bus journey. The bus used to travel to a town which was six miles from the village and took thirty paise in one round. The trip took forty-five minutes to the town.

Valli found out the details by asking a few discrete questions here and there to those who had already traveled on the bus.

22. Why was the conductor call Valli ‘madam’?

Answer: Valli was a self-confident girl and when the conductor offered a helping hand to help her ride the bus, she refused and stepped up the bus all by herself. So the conductor called Valli as ‘madam’ to tease her.

23. Why does Valli stand up on the seat? What does she see now?

Answer: Valli stood up on her seat because her view was cut off by a canvas blind. Outside the window, Valli saw that the bus was going along the bank of a canal. On one side there was the canal and beyond it were palm trees, grassland, distant mountains, and the sky. On the other side, there was a ditch and acres of green fields.

24. What does Valli tell the elderly man when he calls her a child?

OR How did Valli react when a fellow passenger called her ‘child’?

Answer: When the elderly man told Valli a child she replied with all of her self-confidence that she was not a child as she was an eight years old girl.

25. Why didn’t Valli want to make friends with the elderly woman?

Answer: The elderly lady was chewing betel nuts and it was producing bad odor for Valli. Moreover, the betel juice was threatening to spill over her lips. So Valli found the lady unsociable to make friends with.

26. How did Valli save up money for the first journey? Was it easy for her?

Answer: Valli saved up the bucks required for the bus journey by spending money carefully whatever stray coins came her way. She had to resist her temptation to buy peppermints, toys, balloons. She even had to overlook her strong desire to ride the merry go round in the village fair to save the sixty paise.

No, it was not indeed easy for Valli as she had to dominate all of her temptations.

27. What did Valli see on her way that made her laugh? [2017]

Answer: At some point in her journey, Valli saw a young cow running very fast right in the middle of the road, right in front of the bus. The bus slowed down and sounded the horn, but the cow got more frightened and started running faster and faster. This scene made Valli laugh.

28. Why didn’t she get off the bus at the bus station?

Answer: Valli just wanted to experience a bus journey and she already had it. Now she had to return home on the same bus. She didn’t want to see the town as she was afraid of losing herself in the crowd. It would be safer for her to sit back on the bus for a safe back home. So she didn’t get off the bus at the station.

29. Why didn’t Valli want to go to the stall and have a drink? What does this tell you about her?

Answer: Valli didn’t want to go to the stall and had a drink because she did not have money for it. Even though the conductor wanted to offer a free treat, she refused.

This suggests that Valli was a self-esteemed girl who liked to do everything by herself. She did not require any help to do her work, nor was she comfortable with other’s help.

30. What was Valli’s deepest desire?

Answer: Valli’s strongest desire was to ride on the bus that used to run between her village and the nearby town so that she could experience a delightful bus journey to the town.

31. How did Valli plan her bus ride? What did she found out about the bus, and how did she save up the fare?

Answer: Valli had to instigate careful, painstaking, and elaborate plans before she could actually conduct a bus ride. She chose the time frame from one o'clock in the afternoon as her mother used to take a nap after having lunch. So she took the ride without her mother’s knowledge.

Valli found out every detail of the bus journey. The bus used to travel to a town which was six miles from the village and took thirty paise in one round. The trip took forty-five minutes to the town.

Valli spends the bucks required for the bus journey by spending money carefully whatever stray coins came her way. She had to resist her temptation to buy peppermints, toys, balloons. She even had to overlook her strong desire to ride the merry go round in the village fair to save the sixty paise.

32. Why does Valli refuse to look out of the window on her way back?

OR When did the bus trip lose its charm for Valli?

Answer: On her return journey, Valli saw a dead cow lying on the street. This was the same cow that was running along the bus cheerfully on her way to the town. But some moving vehicle had hit the cow to death. The horrifying scene of the dead cow made Valli sit quietly all through her way back to home.

Thursday, 14 November 2019

Tea From Assam by Arup Kumar Datta

assam tea
TEA FROM ASSAM

Tea is the most popular beverage worldwide. From children to adults, tea is a preferable refreshment. Tea from Assam is a prose piece written by Arup Kumar Datta included in the NCERT English Text Book First Flight for Class X. Assam is famous for its high quality tea production. But do you know anything about behind the scene of the Tea Industry? Find in these post all the textual and additional solved answers commonly asked in the HSLC Examination conducted by SEBA.



Very sort type questions

1. Can you guess who is Pranjol?

Answer: Pranjol is a youngster from Assam. He is a classmate of Rajvir.

2. Similarly, guess who is Rajvir? Why did he come to Assam?

Answer: Rajvir is a Pranjol’s classmate. Rajvir came to Assam to spend his summer vacation with Pranjol.

https://play.google.com/store/apps/details?id=io.kodular.theinfobell.Educately_Assam

3. The next question is what is Pranjol's father?

Answer: Pranjol’s father is a manager of a tea a garden in upper Assam.

4. What did Rajvir and Pranjol sip in the train compartment?

Answer: - Rajvir and Pranjol sipped tea in the train compartment.

5. What was read by Pranjol in the train compartment?

Answer: - Detective books were read by Pranjol in the train compartment.

6. What presented a magnificent view?

Answer: - The beautiful tea gardens presented a magnificent view.

7. What did the Chinese emperors do before drinking water?

Answer: - The Chinese emperors used to boil water before drinking water.

8. Who was Bodhidharma?

Answer: - Bodhidharma was an ancient Buddhist ascetic.

9. What did Bodhidharma do?

Answer: - Bodhidharma cut off his eyelids because he felt sleepy during meditation.

10. Name the Railway Junction where Pranjol and Rajvir finally got off.

Answer: - The Railway Junction was Mariani junction where Pranjol and Rajvir finally got off.

11. Name the tea garden managed by Pranjol’s Father?

Answer: - The tea garden managed by Pranjol’s Father was Dhekiabari Tea Estate.

12. What was worn by the tea -pluckers?

Answer: - The tea – pluckers were wearing plastic aprons.

13. What was the sprouting period of tea plants?

Answer: - The spouting season for tea yields the best tea. This season lasts from May to July

14. Where are Rajvir and Pranjol going to?

Answer:-Rajvir and Pranjol are going to Dhekiabari tea estate in Upper Assam.

15. When did tea come to Europe?

OR What was tea first looked at in Europe?

OR How was tea drunk in Europe in the sixteenth century?

Answer:-Tea came to Europe in the sixteen century. It was drunk more as medicine than as a beverage in Europe.

16. How was tea originated in China and spread to Europe? How was it used in Europe?

Answer:-Tea was first drunk in China as far back as 2700 B.C. The words like chai and chini are of Chinese origin. Tea came to Europe in the sixteenth century. It was drunk more as medicine than as a beverage.

17. What do you mean by ‘flush?

Answer: - Flush is the spouting season for tea which yields the best tea. This season lasts from May to July.

18. Why did Budhidharma cut off his eye lids?

Answer: - Budhidharma cut off his eye lids because he felt sleepy during meditation.

19. Describe the natural scene of Assam observed by Rajbir?

OR Give a description of the magnificent view of tea garden seen by Rajvir from the railway train.

OR How was the scenery outside the train?

OR What had never seen by Rajvir before?

OR “It was a magnificent view.” Give a description of the magnificent view witnessed by Rajvir.

OR Give a brief description of the magnificent view that attracted Rajvir much while he was coming with Pranjol by Train.

Answer: Rajvir saw a magnificent view outside of the railway train. All across the landscape, there was a green view of tea plantation. The soft green paddy fields gave way to tea bushes. Against the backdrop of hills, tea bushes were spread like a sea. Tall shade trees stood amidst the tea plants. In the distance, a building was blowing smoke out of tall chimneys. These beautiful views were never seen by Rajvir before.

20. Describe the Chinese legend about tea?

Answer: The first legend is called Chinese legend. According to this legend regarding the discovery of tea that one of the Chinese emperors always used to drink water by boiling it. One day a few leaves of the twigs burring under the pot fell into the water. Then the water gave a delicious flavor. It is said the leaves were tea leaves.

21. “We... Indian Legend too’’ what is the Indian Legend regarding the discovery of tea?

Answer: Indian legend tells that once upon a time there was an ancient Buddhist ascetic named Bodhidhama in India. While doing meditation he often used to fall asleep because of his eyelids. So he decided to cut them off and then threw away. Then the plants grew out of the eyelids. The leaves of these plans when putting into hot water and drunk vanished sleep.

22. Where did Pranjol and Rajvir get down from the train? Who was waiting for them?

Answer: Pranjol and Rajvir got down in the Mariani junction from the train.

Pranjol’s parents were waiting for them.

23. Give a description of the Dhekiabari tea garden as seen by Pranjol and Rajbir when they were driven through it. [HSLC 2016, 2019]

OR What did Rajvir and Pranjol see on both the sides of the gravel road?

Answer: Pranjol and Rajvir were driven by Pranjol’s father along with the Dhekiabari tea garden. A gravel road went up through the garden. On both sides of the garden there were acres of neatly pruned tea bushes. The tea pluckers were plucking tea wearing plastic aprons. Pranjol’s father had to give way to a tractor with a load of tea leaves while driving through the garden.

24. “You seem to have ......... .”

a. Who said this to whom?

Answer: Pranjol’s father said this to Rajvir.

b. Why did the speaker say so?

Answer: The speaker said so because Rajvir had a lot of information about tea. He talked about the sprouting period of tea.

25. How are the tea leaves collected?

Answer: The tea leaves are collected by the tea pluckers during the sprouting period. They collect tea leaves in groups wearing plastic aprons. They hold a bamboo basket on their backs to store the tea leaves.

26. Describe the tea pluckers as seen by Rajvir.

Answer: Rajvir saw tea pluckers plucking tea in the Dhekiabari tea estate. They were collecting tea leaves in groups. The pluckers were wearing plastic aprons. They were holding a bamboo basket on their backs to store the tea leaves.

27. Choose the correct phrase to complete the following sentence


a. No one really knows who discovered tea but______

i. There are two legends

ii. There is one legend

iii. There are many legends.

28. Say true or false:

i. Tea came to Europe only in the eighteen century and was used as a medicine more than as a beverage.

Answer: False.

ii. Tea came to Europe only in the sixteen century and was used as a medicine more than as a beverage.

Answer: True.

Wednesday, 13 November 2019

NCERT SOLUTIONS

COORG by LOKESH ABROL
coorg by lokesh abrol
COORG


https://play.google.com/store/apps/details?id=io.kodular.theinfobell.Educately_Assam


Coorg is the Coffee Country of India, which sits between Mysore and Mangalore. NCERT English contains a narative prose on this beautiful land which drifts directly from the heaven according to Lokesh Abrol, the author. This post contains all textual and additional solutions of the probable questions commonly asked in the HSLC examination conducted by SEBA.

ENGLISH NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 10


LESSON 3. COORG BY LOKESH ABROL






VERY SHORT TYPE QUESTIONS:

1.           Where is Coorg?

Answer: Coorg is midway between Mysore and the coastal town of Mangalore in Karnataka.

2.           How can one reach Coorg?

Answer: Coorg is situated almost two hundred and forty three kilometers away from the city of Bangalore.

Coorg has convenient roadways and railway connectivity from Bangalore.

3.           Why is Coorg famous for?

Answer: Coorg, the coffee country is famous for its rainforests and spices.

4.           What is the other name of Coorg?

Answer:  The other name of Coorg is Kodagu, the smallest district of Karnataka.

5.           Can you say the name of the “Land of rolling hills”?

Answer: The name of the “Land of rolling hills” is Coorg.

6.           What covers thirty percent of Coorg district?

Answer: The rainforests covers thirty percent of Coorg district.

7.           Who are the only people of India permitted to carry firearms without license?

Answer: The Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without license.


8.           Which regiment is the most decorated in the Indian army?

Answer: The Coorg Regiment is the most decorated in the Indian army.

9.           Who was the first Army Chief of India? [H.S.L.C. 2016]

Answer: The first Army Chief of India was General Cariappa.

10.        Of whose descent are the fiercely independent people of Coorg?

Answer: The fiercely independent people of Coorg are possibly of Greek or Arabic descent.


11.        How is culture of the people of Coorg?

Answer: - The culture of the people of Coorg is distinct from the Hindu mainstream. Their culture is apartment in the martial traditions, marriage and religious rites.

12.        Where does the theory of Arab origin draw support from?

Answer: - The theory of Arab origin draws support from the long coat with an embroidered waist- belt worn by the Coorgis.

13.        What are Kuppia and Kuffia?

Answer: - The long black coat with an embroidered waist belt worn by the Kodavu is known as Kuppia.

    The traditional dress worn by the Arabs and Kurds is known as Kuffia.

14.        Name the smallest district of Karnataka?

Answer: The smallest district of Karnataka is Coorg.

15.        What is one of the most decorated in the Indian Army?

Answer: The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army.

16.        What kind of tradition does Coorgi homes have?

Answer: The Coorgi homes have tradition of hospitality.

17.        Name the district headquarter, the only gateway to Coorg?

Answer: The district headquarter, the only gateway to Coorg is Madikkeri (Mercera).

18.        What status do the Kodavus enjoy in India?

Answer: The Kodavus are the only people in India who are permitted to carry firearms without a license.

19.        What do you call the embroidered waist belt worn by the Kodavus?

Answer: The embroidered waist belt worn by the Kodavaus is called Kuppia.

20.        Why does the author describe Coorg as ‘a piece of haven’?

Answer: The author describes Coorg as ‘a piece of haven’ because Coorg is a land of beauty by nature. Thirty percent of the land is rain forests, and it is a land of rolling hills.

21.        What are the creatures available in Kaveri River?

Answer: The creatures available in Kaveri River are Mahaseer, kingfisher, squirrels and langurs.

22.        By whom Coorg is inhabited?

Answer: Coorg is inhabited by a race of Greek origin of martial men, beautiful women and wild animals.


23.        Choose the correct phrase to complete the following sentence:

i.    The theory of Arab origin draws support from –

a.  The numerous tales of valours of “sons and fathers”

b. The long, black coat with an embroidery waist belt worn by Kodavus.

c.  The traditions and religious rites.

ii.    The River Kaveri, obtains its water from-

a.    The hills and forests of Coorg

b.   The Himalayas

c.    The other big rivers.

iii.    “People of Coorg are more than willing to recount…..”

a.    Theory of Arab origin.

b.   Tales of valours related to their sons and father.

c.    Heroic tales of their neighbouring states.

iv.    Coorg or Kodagu, the smallest district of Karnataka, is home to –

a.    The plantations, river and valleys.

b.   Birds, animals and forests.

c.    Evergreen rainforests, spices and coffee plantation.

v.    Even now, Kodavus are the only people in India permitted to­­­­­_________ [H.S.L.C. 2017]

a.    Carry gold without a license.

b.   Carry swords without a license.

c.    Carry firearms without a license.

vi.    The river, Kaveri, obtains its water from –

a.    The hills and forests of Coorg.

b.   The Himalayas.

c.    The other big rivers.

vii.    The season of joy in Coorg commences from:

a.    April and continues till August.

b.   September and continues till March.

c.    June and continues till October.

viii.    The large freshwater fish found in Coorg is

a.    River dolphin

b.   Mahaseer

c.    Rohu.

ix.    Coorg, the smallest district of Karnataka is also known as

a.    Kodavus

b.   Kuppia

c.    Kodagu

x.    The different kinds of sports that Coorg offers to tourist are’—

a.    Tennis, river rafting, hockey, canoeing.

b.   River- rafting, canoeing, rappelling, rock climbing.

c.    Kho kho, rock climbing, canoeing, kabaddi.

xi.    The Coorg People are always ready to –

a.    Tell the stories of their mother’s and father’s

b.   Tell stories of their fore fathers

c.    Tell stories of their son’s and father’s

xii.    The traditional dress of Coorgi people is known as –

a.    Kuppia

b.   Kuffia

c.    Kullia

xiii.    The Greek culture, among the Kodavus is apparent –

a.    In the tradition of hospitality

b.   In the martial tradition, marriage and religious rites

c.    In recounting numerous tales of valour related to their sons and father.

xiv.    The animals that you are likely to see in Coorg are:

a.    Macaques, Malabar, squirrels, langurs and slender Loris.

b.   Macaques, langurs, tiger and slender Loris.

c.    Macaques, Malabar, squirrels, lions and slender Loris.

xv.    This land of rolling hills is inhabited by a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures. [H.S.L.C. 2018]

                  a. Having to do with marriage

                  b. Having to do with peace

                  c. Having to do with war


ENGLISH NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 10

    LESSON 1. A LETTER TO GOD
    LESSON 2. NELSON MANDELA


24.        Say true or false:

i.    Mahaseer is a large fresh water fish.    – True

ii.    The first chief of the Indian army General Cariappa was a Coorgi.  – True.

iii.    Lokesh Abrol wrote the prose piece “Coorg”.  – False.

iv.    The people of Coorg are possibly of French descent. – False.

v.    During the monsoon, it pours enough in Coorg to welcome many visitors. – False.

vi.    Evergreen rainforests cover the forty percent of Coorg district. – False.

vii.    Coorgi homes have a tradition of hospitality. – True.


Monday, 11 November 2019


NCERT SOLUTION FOR CLASS (X) ,LESSON-2

English NCERT Solution for Class 10, Lesson - 2 , Nelson Mandela by Nelson Rolihlahla Mandela

NELSON MANDELA BY NELSON ROLIHLAHLA MANDELA

https://play.google.com/store/apps/details?id=io.kodular.theinfobell.Educately_Assam


Lesson - 2. Nelson Mandela by Nelson Rolihlahla Mandela

1. VERY SHORT TYPE QUESTIONS:

⦁ What is the full name of Nelson Mandela?
Answer: The full name of Mandela is Nelson Rolihlahla Mandela.
⦁ Who wrote the autobiography “Long Walk to Freedom”?
Answer: Nelson Mandela wrote the autobiography “Long Walk to Freedom”.
⦁ What is the name of the autobiography of Nelson Mandela?
Answer: The name of the autobiography of Nelson Mandela is “Long Walk to Freedom”.
⦁ What is ‘Apartheid’?
Answer: Apartheid is a political system that separates people according to their race.
⦁ How many years did Nelson Mandela spend in prison?
Answer: Nelson Mandela spent thirty years in prison.
⦁ Who according to Mandela is a prisoner of haters?
Answer: According to Mandela the oppressors are prisoners of haters.
⦁ When was South Africa’s first democratic election held?
Answer: South Africa’s first democratic elections were held in 1994.
⦁ Why did the leaders gather in South Arica on 10th May, 1994?
Answer: The leaders gathered in South Africa on 10th May, 1994 to witness South Africa’s first installation of nonracial and democratic form of government.
⦁ To which political party did Nelson Mandela belong?
Answer: - Nelson Mandela belonged to the African National Congress.

Saturday, 9 November 2019


https://play.google.com/store/apps/details?id=io.kodular.theinfobell.Educately_Assam


English NCERT Solutions for class 10, Lesson 1. A Letter to God by G.L. Fuentes. All Answers

ENGLISH NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 10


Lesson -1. A Letter to God by G.L. Fuentes is a Lesson included in First Flight of Class 10 narrating a story of a helpless farmer Lencho

1.  Say true or false:
i.    Lencho was very happy to see his field after the hail stopped.
Answer: False.

ii.    Lencho was a farmer by profession.

Answer: True.

iii.    Lencho had no family of his own.

Answer: False

iv.    Lencho predicted the rain by looking at the clouds.

Answer: True.

v.    All the corns of Lencho were totally destroyed.

Answer: True.

vi.    Lencho had an unshakable faith in God.

Answer: True.

vii.    Lencho expects 100 rubles in reply to his letter.

Answer: False.

viii.    The postmaster came to know about Lencho’s unshakable belief in God by opening and reading the letter of Lencho to God.

Answer: True

ix.    Lencho wrote a second letter to God conveying his thanks to Almighty for fulfilling his wish.

Answer: False.




LONG TYPE QUESTIONS:

1. Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’?

OR

“These are not ............ new coins.” Why did Lencho consider the raindrops as ‘new coins’?
Answer: Lencho had a good harvest that year. A rainfall or a shower would help him to reap a plenty of good harvests. The good harvest would, in turn, bring money. So Lencho said the raindrops were like new coins.


2. What did Lencho do throughout the morning? What did he see in the morning? [H.S.L.C. 18]
Answer: Lencho was seeing the sky towards the North East throughout the morning.

          He saw mountains of clouds towards the north east in the morning.

3. “Lencho’s soul....... sadness,” Why? [H.S.L.C. 18]
Answer: Lencho’s soul was filled with sadness because the hailstorm completely damaged Lencho’s field. The field was covered with snow. All the flowers were gone and the corns were destroyed.


4. Mention the two conflicts illustrated in the story ‘A Letter to God’?
Answer: In the story ‘A Letter to God’, Lencho under the influence of blind faith in God, asked for money from God. Secondly, he alleged that the post office people were a bunch of crooks, who actually sent the money to help him. The story ironically shows the height of blind belief and greedy nature of the mankind.


ENGLISH NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 10

    LESSON 1. A LETTER TO GOD BY G.L. FUENTES
    LESSON 2. NELSON MANDELA

5. “Lencho was an ..... man” What does the writer mean to say through this statement?
Answer: Lencho was a poor farmer. He worked hard in the fields to grow corn. So by saying “Lencho was an ox of man”, the writer means that Lencho was a hard working farmer.

6. How did the postmaster do to keep Lencho’s faith in God intact?
Answer: The postmaster was delighted to see the faith of Lencho in god. He decided to answer Lencho’s letter. He raised money from the post office employees, to send the money to Lencho along with the letter.


7. 'A plague of ........... more than this', said Lencho. Why did the speaker say as?
Answer: Lencho said that a plague of locusts would have left more than this because the hailstorm completely damaged Lencho’s field. The field was covered with snow. All the flowers were gone and the corns were destroyed.


8. Why did Lencho say, ‘Don’t send .......... mail?
Answer: Lencho asked for a hundred pesos from God. But he received only seventy pesos through the mail. Without thinking much, he assumed that the rest of the money was pocketed by the post office employees. So he thought that they were a bunch of crooks.


 9. How did the rain change? What happened to Lencho’s field?
Answer: The rain was followed by a heavy storm. The rain changed into a hailstorm.

          The hailstorm completely damaged Lencho’s field. The field was covered with snow. All the flowers were gone and the corns were destroyed.

10. What was Lencho’s feeling when the hail stopped?
Answer: After the hail stopped, Lencho’s heart was filled with sadness. The hail had destroyed his field completely. There was nothing left in his field. He thought they would have to go hungry that year.

11. Who or what did Lencho had faith in? What did he do?
Answer: Lencho had faith in God. He wrote a letter to God asking for a hundred pesos so as to sow his field again.

12. “God “, he wrote…’’ What did Lencho write in his first letter to god?
Answer: Lencho’s field was completely damaged by the hailstorm. He thought he and his family would go hungry that year. But he had faith in God. So He wrote a letter to God asking for a hundred pesos so as to sow his field again.

13.  What did Lencho write in his second letter to God?
Answer: In his second letter, Lencho informed God that he had only received seventy pesos out of one hundred pesos. He further requested to send the rest of the money but not through the post office as they were a bunch of crooks.

14.  What did the postmaster do after he received the letter of Lencho?
Answer: The postmaster was delighted to see the faith of Lencho in god. He decided to answer Lencho’s letter. He raised money from the post office employees, to send the money to Lencho along with the letter.


15.  Do you think Lencho was extremely surprised to find a letter for him with money in it from God?
Answer: No, Lencho was not surprised to find a letter for him with money in it. He had deep faith in God and he was sure of receiving money from God.


16.  What made Lencho angry?
Answer: Lencho became angry when he received only seventy pesos from god out of hundred pesos that he asked for.

 17.  Why did the postmaster send money to Lencho? Why did he sign the letter “God”?
Answer: The postmaster was very kind-hearted man. He was impressed by Lencho’s faith in God. He wanted to help the poor man by sending the money.

          He signed the letter “God” so as not to harm Lencho’s faith in God.

18.  Did Lencho try to find who had sent the money to him? Why/ why not.
Answer: No, Lencho did not try to find who had sent the money to him because Lencho was not surprised to find a letter for him with money in it. He had deep faith in God and he was sure of receiving money from God.

19.  Who does Lencho think has taken the money? What is the irony of the situation?
Answer: Lencho thinks that the post office employees have taken the rest of the money.
          The irony of the situation is that the post office employees contributed and sent the money to Lencho whom he called a bunch of crooks.

20. “But don’t ............ bunch of crooks.” What made Lencho think that the post office employees are a bunch of crooks? [H.S.L.C. 2016]
OR
Why did Lencho call the post employees as ‘a bunch of crooks’?
Answer: Lencho asked for a hundred pesos from God. But he received only seventy pesos through the mail. Without thinking much, he assumed that the rest of the money was pocketed by the post office employees. So he thought that they were a bunch of crooks.



Lencho Lesson in Short:

Lencho was a very hard working farmer and he had 100% assured that his hard would bring colors that years. The corns were spotted with flowers promising bucketful production and even Lencho was expecting so. To his added pleasure, a rainfall happen that day as he was praying to god for it. The clouds in the north east sky was clear indication that a rainfall would definitely happen and it really happened.

But Lencho's luck was not favorable enough. The rain was also accompanied by a hailstorm. The smaller boys were happy to see the frozen pearls fell from the sky, but no their dad Lencho. Hailstorm meant no good for his harvest.

Very unexpectedly, the rain turned into a cause of destruction and the haistorm totally covered his field of corn. The newly sprouted flowers of corn had been flung down and so was Lencho's mood.

Damage of his field also meant that they would have to go hungry that year. That midnight he could not sleep as tears rolled out from his eyes. He thought he had been left with nothing to feed his family for the entire year. But Lencho, on the other hand was not a instant loser. He thought and thought and he found out a solution that very night.


Lencho was an ardent believer of God. According to him God has a way out to every solutions. He decided to inform their pains to God. So he drafted a letter stating their issues and also mentioned in the letter that in order to sow back his field he needed something about one hundred pesos. Moreover that one hundred pesos also included the cost of living up til the crops were not backs. 


He posted in the letter box. The postman was very surprised to find such a clueless letter addressing to God. So, he handed it over to the post master. The postmaster was also a bit surprised. But he decided to help the poor man at any cost. He raised some funds from his colleagues and also donated from his salary. Then they posted the letter back to Lencho with only seventy pesos.


But Lencho needed one hundred pesos at any cost. He was angry to see something less than what he demanded. At the end he named the post office employees a bunch of crooks.