TheInfoBell is serving you Free of Cost. But we need your support to survive. Please donate us something starting from Rs.10/-. Click to Donate

Saturday, 25 April 2020

My Childhood by Khuswant Singh | English | Class 9 | Lesson 3 | Questions | Answers | NCERT Solutions

My Childhood by Khuswant Singh | English | Class 9 | Lesson 3 | Questions | Answers | NCERT Solutions

 
My Childhood by Khuswant Singh | English | Class 9 | Lesson 3 | Questions | Answers | NCERT Solutions
MY CHILDHOOD BY KHUSWANT SINGH

MY CHILDHOOD BY KHUSWANT SINGH

My Childhood by Khuswant Singh all queries and Answers | category nine | SEBA Solutions

1. Answer the subsequent queries in one or 2 sentences every

 
1. Wherever was Abdul Kalam’s house?
Answer: Abdul Kalam’s house was within the island city of Rameswaram within the former state of Madras.
 

2. Wherever did Kalam’s family live? What was the name of his father?
Answer: Kalam’s family lived in within the island city of Rameswaram within the former state of Madras. His father was Jainulabdeen.


https://play.google.com/store/apps/details?id=io.kodular.theinfobell.Educately_Assam

3. Select the proper answer:
a. “Dinamani” was the name of [2016]
(ii) A trafficker.
(iii) an addict of A.P.J. Abdul Kalam.
(iv) A newspaper.

b. Austere father accustomed avoid (simple/proud/extravert) [2013,2017]
Answer: Austere – straightforward.

4. What does one assume Dinamani is that the name of? provides a reason for your reason.
Answer: Dinamani is that the name of a neighborhood newspaper circulated within the island of Rameswaram. it's a newspaper as a result of Kalam accustomed trace news of the Second war from that paper.

5. Who were Abdul Kalam’s faculty friend? What did they are doing later?
Answer: Abdul Kalam’s friends were Ramanandha Sastry, Aravindan and Sivaprakasan.
Ramanandha took over the profession of Rameswaram temple from his father, Aravindan went into transportation business and Sivaprakasan became a job contractor for Southern Railway.

6. Name one amongst Kalam’s faculty friends? [2017]
Answer: one amongst Kalam’s friends was Ramanandha Sastry.

7. However did Abdul Kalam earn his initial wage? [2013]
Answer: Abdul Kalam’s first cousin Samsuddin required a help to roll out newspaper from the moving trains on the Rameswaram Road between Rameswaram and Dhanuskodi. Kalam crammed that vacant slot and this helped him to earn his initial wage.

8. Had he attained cash before that? In what way?
Answer: affirmative, Abdul Kalam had attained cash before that.
He accustomed collect tamarind seeds throughout the Second war associate degreed sell them to a provision search on house of prayer Street to earn an Pakistani monetary unit on a daily basis.

II. Answer every of the subsequent queries during a short paragraph.

1. However will the author describe: (i) his father (ii) his mother (iii) himself?
Answer: (i) Abdul Kalam’s father was Jainulabdeen World Health Organization had neither a lot of formal education nor a lot of wealth. He possessed inborn knowledge and generous spirit.
(ii) Abdul’s mother Ashiamma was a perfect spouse. She was additionally a generous girl World Health Organization accustomed fed several travelers daily. She had deep religion in goodness.
(iii) Abdul was born into a socio-economic class family and he was short boy born to tall and handsome folks. He heritable honesty and self discipline from his father and from his mother he got religion in goodness and deep kindness.

2. What characteristics will he say he heritable from his parents?
Answer: Abdul Kalam heritable honesty and self-discipline from his father and from his mother he got religion in goodness and deep kindness.


RELATED POST
LESSON 1: The sound of music